Atasözleri Nedir?
Denize Düşen Yılana Sarılır Ne Demek?
Osmanlı dönemi ve öncesinde atalarımızın bize miras bıraktığı en önemli değerlerden biri de atasözleridir. Kimi zaman bu atasözleri pek dikkatimizi çekmiyor olsa da gerçekte hepsi yaşanılan olaylarda karşımıza çıkar. Bu nedenle her birinin kendi üzerinde taşıdığı anlam ve topluma verdiği mesajlar geçmişte olduğu gibi bugün de her birimiz için bir ders niteliğindedir. Ayrıca belirli bir kalıpta olmaları da her sözü kendi içinde değerli hale getirmiştir. Bu sözlerden biri ise hepimizin bildiği üzere Denize Düşen Yılana Sarılır sözüdür. Peki Denize Düşen Yılana Sarılır nedir bunun Hikayesi Nedir?
Bu sözle söylemek istenilen bazı tehlikeli durumlarda yardım istediğimiz kişilerinde yanlış olabileceği ve böylelikle içinde bulunduğumuz tehlikeli durumun daha da zararlı hale gelebileceğidir. Yani olası tehdit ve tehlike durumlarında bu durumu bertaraf etmek, doğru hamleler yapmak her şeyden daha önemlidir. Kurtulmak için yanlışı bile bile yanlışa gitmemek bizim için daha hayırlıdır.
Tabii bir de bunun çıkış hikayesi var. Gelin isterseniz bir de ona bakalım.
Osmanlı’nın önemli padişahlarından biri olan II Mahmut dönemi ve Mısır’a tayin ettiği Kavalalı Mehmet Paşa hikayenin özünü oluşturur. Mehmet Paşa’nın kendine olan güveni ve kararlılığı son derece yüksektir. Hedefinde ise sadece Mısır değil çevresinde bulunan Suriye’yi ve sonrasında da Osmanlıyı ele geçirmek vardır. Nihayetinde oğlu İbrahim paşa Suriye’yi ele geçirmiş ve bu bölgeye Osmanlı’nın gönderdiği askeri gücü de yok etmiştir.
Daha sonra elinde bulunan askeri güçle İstanbul’a doğru yola çıkan Kavalalı Mehmet Paşa’nın haberini alan II Mahmut, Mehmet Paşa’ya karşı koyamayacağını düşünerek Ruslardan yardım talep etmiştir. Tabii bu durumun önce Osmanlı Sarayı’nda vezirler ve padişaha yakın olanlar tarafından daha sonrasında ise halk tarafından duyulmasıyla padişahın yanlış yaptığının ve yardım istediği kişinin de kendisine savaş açandan farkı olmadığı yorumları yapılır.
Sonuç olaraksa zamanın büyükleri tarafından II Mahmut döneminde vuku bulmuş bu olay için Denize Düşen Yılana Sarılır sözü söylenir hale gelir ve günümüze kadar da bu ve benzeri olaylarda bir özlü söz olarak kullanılır.